Condensatie ontstaat wanneer waterdamp binnenhuis tegen een temperatuurverschil aan botst. Hier heeft u voornamelijk last van tijdens de wintermaanden. In de winter komt de warme, vochtige lucht van binnenhuis in aanraking met de temperaturen van buitenaf. Het effect is dat de waterdamp afkoelt tot vloeistof: condensvocht. Dit fenomeen ziet u in druppels vocht op uw muren en bij ramen als resultaat. Dit vocht zal op termijn de onaangename effecten van condensatieproblemen met zich meebrengen.

De gevolgen

Condensatievocht kan heel onschuldig lijken. Condensatie verhoogt echter de luchtvochtigheid in huis en veroorzaakt vochtplekken. Deze plekken zijn een broeihaard voor schimmels in verschillende vertrekken. Dit alles beschadigt de afwerking van de muren, de muren zelf en verspreidt een muffe geur in huis. Bovendien is een te vochtige omgeving vol schimmel schadelijk voor uw gezondheid en die van uw gezin. Condensatieproblemen lijken misschien geen groot obstakel, maar u moet ze snel en doeltreffend aanpakken om torenhoge kosten te vermijden eens de vochtschade uit de hand loopt.

Ventilatie in huis tegen condensatieproblemen

condensatie, condensatieproblemenVeel condensatieproblemen zijn terug te brengen tot een gebrek aan voldoende ventilatie in huis om vochtige lucht af te voeren en verse lucht door het huis te laten circuleren. Dit kunt u bereiken via de installatie van een mechanisch ventilatiesysteem. Vooral types C en D zijn in dit geval potentieel goede opties, aangezien ze automatisch de afvoer van vervuilde, vochtige lucht reguleren. Zeker als het systeem over een vochtsensor beschikt wordt de werking en het energieverbruik nauwlettend afgesteld op de hoeveelheid vocht in het vertrek. Het teveel aan waterdamp wordt daarmee snel en effectief afgevoerd, waardoor het geen kans meer krijgt om neer te slaan en problemen te veroorzaken.

Natuurlijk kan het ook voorkomen dat u over goede ventilatie beschikt en u desondanks toch last heeft van condensvocht. In dat geval helpt het om een expert in vochtbestrijding om een gratis vochtdiagnose te vragen. Onze specialisten achterhalen via professionele meetapparatuur waar uw condensatieproblemen vandaan komen en wat u hier aan kunt doen.