Dat u last heeft van condensatievocht in huis is te herkennen aan condens die heel lang op de ramen en ook op buitenmuren blijft staan. Het vocht uit waterdamp slaat voornamelijk neer wanneer de vochtige lucht onvoldoende uit uw huis wordt afgevoerd door een goede ventilatie. Maar ook een ander vochtprobleem zoals vocht in de kelder of opstijgend vocht kan voor condensatieproblemen zorgen.

Deze problemen doen zich meestal voor in vochtige ruimtes zoals de badkamer, de ruimte waar u de was doet, de keuken of in ongebruikte en dus weinig verluchte kamers. Dit condensatievocht vormt vochtplekken op de muren, tast behang, pleister of verf aan. Ook kunnen plinten loslaten en groeien schimmels op de natte plaatsen die een onaangename muffe geur verspreiden.

Oorzaak van condensatievocht

condensatie, condensatieproblemenCondensvocht correct bestrijden is een kwestie van de oorzaak van het vochtprobleem begrijpen en behandelen. Daarom schakelt u bij voorkeur eerst een vakman in voor een gratis vochtdiagnose. De ernst, locatie en eigenschappen van het probleem en uw beschikbare budget spelen een rol in het kiezen van de juiste oplossing.

In veel gevallen is condensatie goed te behandelen door een passend type ventilatiesysteem te installeren. Door voldoende verse lucht te laten ventileren in uw woning daalt de luchtvochtigheid in huis en kunnen de muren weer uitdrogen waardoor de schimmel definitief verwijderd kan worden. Ventilatie is een kwestie van voldoende schone, frisse lucht van buitenaf binnen te laten komen. Wanneer natuurlijke ventilatie – vooral in de vochtige of ongebruikte ruimtes in huis – dit niet aankan, biedt mechanische ventilatie een oplossing. De meeste gezinnen kiezen dan voor een ventilatiesysteem van type C of D, afhankelijk van hun specifieke behoeftes, voorkeur en budget.

Zit het probleem echter bij vochtinfiltratie in de kelder of opstijgend vocht in de muren, dan zal de bestrijding anders liggen. Vergeet daarbij niet dat de schimmels en muurzouten op de muren ook aangepakt zullen moeten worden. Onze specialisten assisteren u graag.