D ventilatie, ook wel balansventilatie genoemd, is het meest geavanceerde systeem op de markt. Het barst van de voordelen en heeft slechts voor slecht geïsoleerde woningen een nadeel. Hierover willen we u graag informeren. Zo kunt u beter inschatten of D ventilatie het mechanische ventilatiesysteem is dat zorgt voor de beste luchtcirculatie in huis en vochtproblemen met condensatie voorkomt of juist voorgoed verhelpt.

Voordelen D ventilatie

D systeem ventilatie, ventilatiesysteem type D, D ventilatieD ventilatie zorgt – zoals aangegeven – voor optimale luchtcirculatie in uw huis, doordat het systeem volledig automatisch zich aan de noden van luchtvochtigheid in huis aanpast. Wanneer de luchtvochtigheid in een natte ruimte namelijk te hoog is, zal het systeem harder werken om de vervuilde lucht en vocht snel af te voeren. Dit is mogelijk via de vochtsensoren in het systeem.

Ook erg handig is dat D ventilatie de aangevoerde lucht filtert. Zo heeft u geen last meer van pollen of andere allergenen die onder meer hooikoorts-patiënten parten spelen.

Bovendien bespaart u op energieverbruik, omdat dit systeem met de mogelijkheid van warmterecuperatie komt: warmte wordt uit de afgevoerde lucht gebruikt om de verse, binnenkomende lucht op te warmen. De aangevoerde lucht wordt bovendien gefilterd en voorkomt geurhinder. Daarnaast heeft u geen raam- of gevelroosters meer nodig.

Nadelen type D

Het enige echte nadeel van type D komt enkel voor als uw huis slecht geïsoleerd is: dit zal de balans van aan- en afgevoerde lucht verstoren. Hierdoor kan het ventilatiesysteem niet optimaal renderen, want door sleten of kieren zal natuurlijke luchtdoorstroom voorvallen, wat de balans van exact geregelde luchtcirculatie verstoort.

Uiteraard vragen ook de filters van type D ventilatie op regelmatige tijdstippen om onderhoud, zodat ze op hun best kunnen functioneren. Of u dit een daadwerkelijk nadeel vindt van het systeem is aan u. De frequentie van dit onderhoud hangt van het systeem en de grootte van uw woning af. Een expert kan u hierover voor aankoop adviseren.