Onder normale omstandigheden zal het u niet opvallen, maar er is altijd vocht aanwezig in uw huis. Een normaal vochtgehalte in huis (d.i. 40% tot 60% luchtvochtigheid ofwel vochtverzadiging van de lucht) is goed. Een te hoog vochtgehalte kan echter problemen veroorzaken voor de staat van uw huis en de gezondheid van uw gezin. Daarom wilt u ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in huis precies goed is. Om deze balans te herstellen, is een vlotte en efficiënte aanpak van uw vochtproblemen noodzakelijk.

Een probleem met condensvocht kan vooral in de wintermaanden de kop opsteken. Dat komt omdat lucht slechts een bepaalde hoeveelheid waterdamp kan bevatten en warme lucht meer waterdamp opneemt en vasthoudt. In de winter botst warme, vochtige lucht van binnenhuis vaker op koude vlakken, zoals buitenmuren en ramen. Het gevolg is neerslag van de waterdamp als condensatie.

Impact op de luchtvochtigheid

Niet alleen de seizoenen en weersomstandigheden hebben een impact op de luchtvochtigheid in huis. De activiteiten van uw gezin in huis spelen ook een rol, want ze beïnvloeden de productie van waterdamp en daarmee condensvocht in huis. Als er onvoldoende luchtcirculatie en ventilatie is, kunt u dus problemen krijgen met de neerslag van deze extra waterdamp. Ook andere vochtproblemen zullen de relatieve luchtvochtigheid in huis de hoogte in drijven: doorslaand vocht, opstijgend vocht, vocht in kelder of lekkage. Allemaal zorgen ze er op hun beurt voor dat er meer waterdamp binnenhuis kan blijven hangen.

Gevolgen te hoge luchtvochtigheid in huis

luchtvochtigheid in huisEen te hoge luchtvochtigheid in huis geeft de aanzet tot schimmelvorming en de groei van huiszwammen die op korte tijd de constructie van uw woning ernstig kunnen aantasten. Verder gedijen ook mossen en algen goed in een vochtig klimaat. Al deze organismen nodigen op hun beurt ongedierte zoals houttoren, zilvervisjes of zelfs muizen uit. Niet echt de gasten waar u op zit te wachten.