Via mechanische ventilatie wordt de lucht in uw woning of bedrijf voortdurend ververst. Het ventilatiesysteem zuigt constant vervuilde lucht binnenhuis weg. Verse lucht komt ofwel vanzelf binnen via open ventilatieroosters bij een type C ventilatiesysteem, of wordt tevens automatisch aangevoerd bij een D ventilatiesysteem.

Ventilatie is noodzakelijk voor gezonde lucht in huis. Dit kan gerealiseerd worden door mechanische ventilatie, mits u het systeem op correcte wijze gebruikt en onderhoudt. Mechanische ventilatie boekt dan een beter resultaat dan natuurlijke ventilatie die zeker in vochtige ruimtes al eens te kort schiet.

Energiezuinige mechanische ventilatie

mechanische ventilatieVentileren is noodzakelijk voor uw gezondheid, maar kost wel energie. Om uw mechanische ventilatiesysteem energiezuiniger te laten functioneren kunt u het ventilatiesysteem vraaggestuurd maken, zodat energie optimaal ingezet wordt. Bij vraaggestuurde mechanische ventilatie kunnen luchtvochtigheidsmeters de ventilatiebehoefte in de badkamer of keuken meten. Zo kan de ventilatie harder of zachter werken afhankelijk van uw behoeftes. U kunt ook kiezen voor balansventilatie met warmterecuperatie. Daardoor bespaart u flink op stookkosten, omdat u warmte uit de vervuilde lucht terugwint.

Type C of D?

Een ventilatiesysteem D filtert aangevoerde buitenlucht. Daardoor zitten er geen pollen, allergenen, stof of stuifmeel in de lucht die de woning binnenkomt, dit in tegenstelling met systeem C die geen filter heeft.

Type D kan beschikken over CO2- en temperatuursensoren, het systeem volledig automatisch zich aan de noden van luchtvochtigheid in huis aanpast en zorgt voor optimale luchtcirculatie. Sommige C+ types beschikken ook over CO2- en vochtsensoren. Zo kan het ventilatiesysteem reageren wanneer de luchtvochtigheid in een natte ruimte te hoog is en de vochtige lucht sneller afvoeren.

Een ander belangrijk verschil is dat D ventilatie de warmte uit de afgevoerde buitenlucht haalt en hiermee de aangezogen buitenlucht verwarmt. Deze warmterecuperatie geeft een miniem verlies aan warmte en verhoogt aanzienlijk het comfort. Bij systeem C daarentegen komt de lucht van buiten rechtstreeks de woning binnen aan de buitenluchttemperatuur. Vandaar het temperatuurverschil.