Herkent u dat? Vieze plekken van schimmel op muur, plafond, bij het raam, in hoeken of tussen voegen? In de beginstadia ziet u nog maar weinig kleine schimmelplekken, maar in korte tijd groeien kleine vlekjes uit tot grote schimmelplekken die als het ware in vlagen over muren of plafonds optrekken.

Er bestaan verschillende soorten schimmel op muur. Zwarte schimmel (stachybotrys chartarum) is een oppervlakteschimmel die het meest voor in huis voorkomt, vooral in badkamers en keukens. Zwarte schimmel kan giftige stoffen verspreiden. Wanneer de schimmel langdurig in uw huis groeit, kan dit voor u en uw gezin leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Milde klachten omvatten geïrriteerde ogen, huisuitslag, last van de luchtwegen, stress en gewrichtspijn. In ernstige gevallen kunt u Fibromyalgie oftewel ‘weke-delen-reuma’, of het Chronische Vermoeidheid Syndroom (CFS) oplopen. Niet alleen donkere schimmels doen het goed in vochtige ruimtes in huis. Ook de rode schimmel (mogelijk de serratia marcescens) kan zijn intrede doen. Dit is tevens een zeer giftige schimmel. Deze schimmel is kortom bijzonder slecht voor uw gezondheid. Neem dus zeker geen risico’s en bestrijdt direct schimmel in huis.

Schimmel op muur kan maar groeien als deze muur of de lucht in de ruimte constant vochtig en warm is. Dit in een vochtige badkamer of keuken zijn, in de woon- of slaapkamer met een hoge luchtvochtigheid, of in een niet verluchte kelder.

Schimmel op muur voorkomen

schimmel op muurOm schimmels op een muur te voorkomen is voldoende ventilatie in huis een vereiste. Tijdens het ventileren wordt vochtige lucht afgevoerd, zodat de muren kunnen drogen. In veel woningen met condensatieproblemen kan onvoldoende vocht via natuurlijke ventilatie worden afgevoerd. Dat maakt de luchtvochtigheid te hoog, zodat een vochtige muur onvoldoende droogt. Zo heeft u een voedingsbodem voor schimmel op muur, die zich rap uitbreiden.

Naast condensatie, kunnen ook opstijgend vocht of vocht in de kelder zorgen voor natte muren. Om de schimmels effectief van de muren te krijgen en te voorkomen dat ze opnieuw kunnen groeien, raadpleegt u best een vochtbestrijder.