Natuurlijke versus mechanische ventilatie

Ventilatiesystemen helpen u om een gezonde luchtcirculatie in huis te voorzien voor uw gezin. Door de installatie van een ventilatiesysteem voorkomt u tevens problemen met condensatievocht. Goede ventilatie zorgt er namelijk voor dat vochtige, vervuilde lucht binnen afgevoerd wordt naar de buitenlucht en voorziet de afvoer van verse lucht van buiten naar binnen.

Dit kan via natuurlijke ventilatie waarbij u een raam of deur openzet voor dit proces, of door de plaatsing van ventilatieroosters ramen bijvoorbeeld in de badkamer. Maar daarmee filtert u de onzuiverheden nog niet uit de lucht en de natuurlijk toegevoerde lucht heeft een buitentemperatuur die ‘s winters tot onder het vriespunt kan zakken. Daar komt bij dat in de meeste woningen natuurlijke ventilatie te kort schiet, wat zo de weg opent voor vochtproblemen zoals condensatievocht.

Mechanische ventilatie maakt dat u de af- en aanvoer van (gefilterde) lucht tot op zekere hoogte kunt reguleren, afhankelijk van het type ventilatiesysteem. Dit biedt een uitkomst om voor voldoende ventilatie in huis te zorgen.

Professioneel advies bij keuze

ventilatiesystemenWelk type ventilatiesysteem het beste bij uw woning past, kunt u overleggen met onze specialisten. Ieder type helpt om problemen met condensatievocht te voorkomen, omdat de te vochtige lucht geen kans meer krijgt om binnenhuis neer te slaan voor ze afgevoerd wordt. De keuze voor het type dat het beste in uw huis past, zal afhangen van de gewenste specificaties, voorkeuren voor energieverbruiken budget.

Types ventilatiesystemen

Ventilatiesystemen van het type B en C opereren via een combinatie van mechanische en natuurlijke ventilatie. Bij een ventilatiesysteem type B is het de aanvoer van verse lucht die mechanisch verloopt dankzij een ventilator. De buitenlucht kan zo direct gefilterd worden op fijn stof, roet en andere onzuiverheden die een allergische reactie kunnen veroorzaken. De afvoer van vervuilde lucht vindt plaats door natuurlijke ventilatie via ventilatieroosters.

Ventilatiesysteem type C is als het ware de keerzijde van type B. Een ventilator voert de vervuilde lucht mechanisch af, terwijl verse lucht via ventilatieroosters binnenkomt. De mate van luchtafvoer kan via een schakelaar bedient worden, zo heeft u meer grip op het energieverbruik van het systeem. De binnenkomende lucht kan vanwege de manier van natuurlijke aanvoer echter niet gefilterd worden.

Ventilatiesysteem type D is de enige die volledig mechanisch de ventilatie in huis verzorgt. Dit systeem is uiteraard het meest complex, maar geeft u wel de gemakkelijkste controle over de werking van het systeem en zijn energieverbruik. Omdat type D over warmterecuperatie beschikt, wint het bovendien een stuk van zijn energieverbruik terug.