Uw badkamer is het meest vochtige vertrek in huis door alle waterdamp die vrijkomt bij activiteiten als douchen, een bad nemen en zelfs tandenpoetsen. Het mag dan ook glashelder zijn dat een goede ventilatie badkamer een absolute must is. Onvoldoende ventilatie in de badkamer zorgt voor condensatievocht en schimmel, aangetaste muren, vochtplekken en andere ongemakken. Op deze problemen zit u niet te wachten en niemand wil in een beschimmelde badkamer vertoeven. Het is een schadelijke situatie voor uw gezin, voor de waarde van de woning, en wat moeten uw logies wel niet denken wanneer ze de badkamer betreden?

Het is vaak onvoldoende om enkel een ventilatierooster te plaatsen voor natuurlijke verluchting, als dit niet gecombineerd wordt met een geïnstalleerd mechanisch luchtafvoersysteem in de badkamer. De binnenstromende lucht zal anders de vervuilde lucht van de badkamer over de rest van uw woning verspreiden, zodat ook op andere plaatsen schimmelproblemen kunnen ontstaan. U kunt dus het beste de badkamer voorzien van mechanische ventilatie.

Mechanische ventilatie badkamer: C of D?

Beide vormen van ventilatie, systeem type C en D, zijn geschikt om de badkamer droog te houden. Welke type mechanische ventilatie badkamer het best in uw huis past, hangt af van uw noden, wensen en budget voor luchtcirculatie in de gehele woning. Het is raadzaam om voor aankoop vrijblijvend advies van vakmensen in te winnen om zo de best passende keuze voor uw huis te maken.

Type C

ventilatie badkamerVentilatiesysteem type C voert mechanisch de vervuilde, vochtige lucht uit de badkamer af. Op deze manier komt de badkamer van het overtollige vocht af waar natuurlijke ventilatie dat niet voor elkaar krijgt. Voordeel van het type C is dat u minder ruimte in huis aan het systeem kwijtraakt dan bij type D en het systeem is minder complex. Hierdoor kunt u het zelf installeren en u heeft er tevens minder onderhoud aan dan ventilatiesysteem D.

Type D

Ventilatiesysteem type D verzorgt niet alleen de luchtafvoer mechanisch, maar ook de toevoer van verse lucht. Type D is het meest complexe systeem, dat bovendien beschikt over balansventilaties met warmterecuperatie. Dit betekent dat de aan- en afvoer van lucht verloopt via elektrische ventilatoren, waarbij het systeem koude aangevoerde lucht opwarmt door de warme afgevoerde lucht. Dit systeem kan u dus energiekosten besparen en toch de badkamer drooghouden.