Verluchting in de kelder

Bij onvoldoende ventilatiemogelijkheid in een kelder stijgt de luchtvochtigheid. Deze te hoge luchtvochtigheid in een kelder met te weinig verluchtingsmogelijkheden veroorzaakt problemen zoals condensatievocht. Omdat de waterdamp onvoldoende de buitenlucht kan bereiken, slaat neer als condensatievocht op de keldermuren, -vloer en gestockeerde inboedel. Problemen met condensvocht leiden op hun beurt tot schimmelgroei, muurzouten, vochtplekken, rot en roest. Daarnaast bestaat de kans dat dit teveel aan vocht, eens in het metselwerk van de keldermuren getrokken, zal optrekken naar hogere verdiepingen. Omdat de kelder zo’n zwak heeft voor vochtproblemen raden verschillende specialisten aan: zorg voor een goede ventilatie kelder.

Mechanische ventilatie kelder

ventilatie kelderEen condensatieprobleem in de kelder kan worden opgelost door de installatie van een ventilatiesysteem. Beschikt uw ventilatiesysteem type C over sensoren, dan voelen deze aan wanneer de luchtvochtigheid in de kelder te hoog is en voeren mechanisch de vochtige lucht af door een afvoerkanaal. Daardoor kan de waterdamp niet meer in de kelder neerslaan. Uw kelder wordt opnieuw droog en schimmelgroei stopt. Ventilatiesysteem type D, dat compleet mechanisch werkt voor zowel af- als aanvoer van lucht, is tevens prima geschikt om voldoende verluchting in de kelder en de rest van uw woning te voorzien.

Advies over ventilatie kelder

Wat in uw woonsituatie de juiste keus is voor voldoende ventilatie in de kelder, hangt af van de situatie in uw kelder. Heeft u reeds vochtproblemen of handelt u preventief? Hoe groot is uw kelder? Een kleine kelder heeft normaliter geen groot ventilatiesysteem. Laat u daarom voor aankoop vrijblijvend informeren door onze specialisten. Tijdens een gratis diagnose kunnen onze vakmannen poolshoogte nemen in uw kelder en u adviseren over de beste ventilatiemogelijkheden in uw kelder. Dankzij de installatie van het juiste ventilatiesysteem verdwijnen problemen met condensatievocht en schimmel als sneeuw voor de zon, uw kelder wordt weer bruikbaar als opberg- of leefruimte en u bent verlost van een hoop frustratie.