Ventilatie via een type C systeem

Ventilatie type C is een ventilatiesysteem dat mechanisch de luchtafvoer verzorgt en voor luchtaanvoer natuurlijke ventilatie gebruikt. Natuurlijke ventilatie houdt in dat verse lucht uw huis binnenstroomt via roosters in de ramen of muren. De vervuilde lucht (vol koolstofdioxide, stofdeeltjes, lichaamsgeur en eventueel tabaksrook) wordt door het systeem automatisch naar buiten afgevoerd door middel van een centrale ventilator. Deze centrale ventilator regelt deze luchtafvoer per vertrek met een minimaal stroomverbruik. Luchtcirculatie binnenhuis tussen verschillende kamers verloopt via ventilatieroosters in deuren of langs de onderkant van binnendeuren.

Sommige C ventilatiesystemen beschikken over extra opties zoals een vochtsensor en een CO2-sensor. Een vochtsensor in het systeem meet de relatieve vochtigheidsgraad in huis en kan hierop reageren door sneller te werken bij een grote influx van vocht in een natte ruimte. De CO2-sensor meet en reageert op het CO2-gehalte in de woning. Zo kan het CO2-gehalte stijgen als er veel mensen – die tevens vocht produceren – in huis aanwezig zijn.

Voordelen ventilatie type C

ventilatie badkamer, ventilatie type c

In veel nieuwbouwwoningen wordt meteen C ventilatie aangebracht om allerhande vochtproblemen te voorkomen. De installatie van een C ventilatiesysteem is minder complex dan een type D, waardoor u ook op een later tijdstip het eventueel zelf kunt plaatsen en zo bespaart op installatiekosten. Door de natuurlijke luchtaanvoer, is het systeem minder complex dan D ventilatie, neemt het minder plaats in huis in en vraagt minder onderhoud dan een D ventilatiesysteem. Hou er rekening mee dat ieder ventilatiesysteem van tijd tot tijd onderhoud vergt om optimaal te blijven functioneren. Bepaalde taken zijn zeer simpel en kunt u vrijwel moeiteloos zelf uitvoeren. Onderhoud aan de kern van het systeem laat u best door een vakman uitvoeren. Hiervoor bestaan onderhoudsplannen die aangeven wanneer u best welke onderhoudstaken zelf uitvoert en op welk twee- of driejaarlijks moment de vakman onderhoud uit komt voeren.